Instrument Rating – IR

De aantekening Instrument Rating is nodig om op basis van een PPL of CPL op instrumenten in alle luchtruimclassificaties en slecht weer condities te mogen vliegen tot een minimumbeslissingshoogte van 200 voet voor de toepasselijke luchtvaartuigcategorie.

Minimale vereisten en/of voorkeuren

• in het bezit zijn van minstens een PPL(A)
  • idealiter in het bezit van een (uitgebreid) EASA Class 2 medisch certificaat
  • bij voorkeur tenminste 17 jaar
  • middelbare school afgerond
  • voldoende kennis van Engels alsmede wis- en natuurkunde

Cursus structuur- en opbouw

Alle theorieopleidingen zijn opgebouwd uit een ‘distance learning’ fase (thuisstudie met begeleiding) en een training van circa vijf dagen per module in Arnhem. Deze training, ook wel ‘revision- & brushup’ genoemd, is verplicht gesteld door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Na afronding van elke module volgen de examens. Deze worden maandelijks afgenomen in ons eigen ‘in-house’ examencentrum.

Voorafgaand aan de cursus is een ‘refresher’ module ingevoegd betreffende basis kennis van wis- en natuurkunde met een verplichte toets.

Om de theoriecursus overzichtelijk te houden en specifieke onderdelen goed op elkaar aan te laten sluiten is de lesstof, bestaand uit 7 theorievakken, verdeeld over twee modules:

Module 1
062 – Radio Navigation (PBN)
022 – Instrumentation
040 – Human Performance and Limitations
Module 2
033 – Flight Planning and Monitoring
050 – Meteorology
010 – Air Law
090 – Communications
Module 1
062 – Radio Navigation (PBN)
022 – Instrumentation
040 – Human Performance and Limitations
Module 2
033 – Flight Planning and Monitoring
050 – Meteorology
010 – Air Law
090 – Communications

Na het behalen van uw eerste examens van module 1, gaat u verder met module 2 middels zelfstudie. Vervolgens neemt u deel aan de laatste klassikale examentraining in Arnhem en legt de resterende examens af.

Zelfstudie

Het grote voordeel van onze ‘distance learning’ IR opleiding is dat u zelf uw tempo en studietijd indeelt. Het thuisstudie werkprogramma is schematisch opgebouwd in weken en dagtaken, waarbij met circa vijftien studie-uren per week een doorlooptijd van zo’n zes maanden goed haalbaar is voor beide modules, exclusief examens. Een gemiddelde student doorloopt de IR theorie opleiding in ongeveer vier tot zes maanden. Uiteraard kunt u uw eigen studiebelasting bepalen. De doorlooptijd is afhankelijk van de eigen tijdsinspanning.

In de zelfstudie wordt u via een simpel werkprogramma per module door alle vakken en onderwerpen heen geleid. Door middel van verplichte ‘progress’ tests wordt de studievoortgang gecontroleerd. De ‘progress’ tests worden om een variërend aantal hoofdstukken afgenomen en kunnen thuis op de computer gemaakt worden. Vervolgens stuurt u de test met één druk op de knop online door naar Orbit Groundschool voor controle.

Cursusmateriaal
  • ATPdigital CBT software – voor Mac, iPad of PC (downloadbaar)
  • Activatiecode voor 2 installaties per licentie op PC of Mac
  • Jeppesen General Student Pilot Route Manual
  • Revision- & Brushup Courses
  • Gebundelde Civil Aviation Publications 696
  • 24/7 e-mail support van vakdocenten
  • 12 maanden toegang tot BGSonline met oefenvragen databank
  • 12 maanden technische software support

Referentie materiaal:
Bijbehorende boeken zijn facultatief bij te bestellen als referentie materiaal of naslagwerk. Boeken zijn niet benodigd om een volledige cursus te volbrengen.

Niet inclusief:

• Pooleys CRP-5 navigatie rekenschijf en pen
  • EASA toegestane rekenmachine (type Casio FX-82MS)
  • Navigatie protractor
  • Kosten theorie examens @ 71,00€ per vak wanneer ‘in-house’ op locatie Arnhem (Austro)
  • Accommodatiekosten gedurende verblijf in Arnhem (zie informatie pagina ‘accommodatie’)
Software/hardware vereisten

Software requirements Windows / MAC

• Windows 10 (Windows)
  • MacOS 10.14 or later (MAC)

Hardware requirements (Windows / MAC)

• 3Ghz, Dual Core (64-bit) processor or faster
  • 4Gb RAM
  • Up to 15Gb of available hard disk space (depending on the size of your course)
  • A reliable internet connection if you are going to download your lessons over the internet (average course size is around 13Gb)

Hardware/software requirements (iPad)

• iOS 12.0 or later

Cursusmateriaal
  • ATPdigital CBT software – voor Mac, iPad of PC (downloadbaar)
  • Activatiecode voor 2 installaties per licentie op PC of Mac
  • Jeppesen General Student Pilot Route Manual
  • Revision- & Brushup Courses
  • Gebundelde Civil Aviation Publications 696
  • 24/7 e-mail support van vakdocenten
  • 12 maanden toegang tot BGSonline met oefenvragen databank
  • 12 maanden technische software support

Referentie materiaal:

Niet inclusief:

• Pooleys CRP-5 navigatie rekenschijf en pen
  • EASA toegestane rekenmachine (type Casio FX-82MS)
  • Navigatie protractor
Software/hardware vereisten

Software requirements Windows / MAC

• Windows 10 (Windows)
  • MacOS 10.14 or later (MAC)

Hardware requirements (Windows / MAC)

• 3Ghz, Dual Core (64-bit) processor or faster

Hardware/software requirements (iPad)

• iOS 12.0 or later
  • A reliable internet connection if you are going to be downloading your lessons over the internet (average course size is around 13Gb)

Revision- & Brushup Course groundschool data

JANUARI 2023

Maandag 2 jan - vrijdag 6 jan 2023

Klik hier om aan te melden

Heb je nog vragen over een opleiding? Of heb je hulp nodig om de opleiding te vinden die het beste bij je past? Ons team helpt je graag! Ook kun je een gratis adviesgesprek aanvragen op een dag en tijdstip naar keuze. Persoonlijke benadering en gericht maatwerk zijn ons motto. Orbit Groundschool is opgericht in 2003, is goedgekeurd en wordt erkend als EASA Approved Training Organisation (ATO) door Inspectie Leefomgeving & Transport onder certificatie nummer NL-ATO-25 voor al haar geboden opleidingen.

DutchEnglish